Mimarlar Odası Heyeti Deprem Bölgesinde İnceleme Yürüttü… Karakuş Candan: “Şehirleşme ve Yapılaşma Uyarılarımızın Gözardı Edildiğini Tespit Ettik”
TMMOB Mimarlar Odası heyeti deprem bölgesinde ön inceleme yapıyor. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “1999 depreminden sonra çıkarılan deprem yönetmeliğinin uygulanmadığını, depremlerden, yeni yapı stokundaki büyük yıkımlardan ders çıkarılmadığını gözlemledik. Yaptığımız incelemelerde, deprem bölgelerine ilişkin şehircilik ve yapılaşma uyarılarımız dikkate alınmadı, imar planları hazırlanırken jeolojik ve zemin etütleri yapıldı. Onların da çalışmalarını eksik gördük” dedi.
Mimarlar Odası Ön İnceleme Komisyonu; Adana, Osmaniye, Hatay Merkez ve Hatay Samandağ bölgelerinde incelemelerde bulundu. Heyetin deprem bölgesindeki incelemeleri devam ediyor.
Heyette Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Mimarlar Odası Genel Sekreteri Tores Dinçöz, Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Batuman ve Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Songül Üzgün yer aldı. Mimarlar Odası Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkan Yardımcısı Ali Atakan ve İstanbul Mimarlar Odası katıldı. Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Tanrıöver.
Bölgede incelemelerde bulunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, deprem bölgesinde ön inceleme için demir ve beton numunesi alınmadığına dikkat çekerek, siyasi otoritenin işi yönetemez hale geldiğini kaydetti. adaptasyon zorlukları nedeniyle felaket.
Karakuş Candan sözlerini şöyle sürdürdü:
“ŞEHİRLEŞME VE İNŞAAT UYARILARIMIZIN DİKKATE ALINMADIĞINI TESPİT ETTİK”
“Deprem bölgelerinde yıkımın çok büyük olduğunu gözlemledik. Artçı sarsıntıların devam ettiği illerde ağır ve orta hasarlı çok sayıda yapı insan hayatını da tehlikeye atıyor. Ciddi tehdit altındaki halk çok zor koşullarda sokaklarda yaşamaya çalışıyor. Kesintisiz Bir an önce sokaklara barınaklar yapılmalı ve insanlar için inanç mekânları oluşturulmalı.Bölgede salgın hastalık tehlikesi giderek artıyor.Enkaz altında depremzedelere yardım edemeyenlerin nasıl olacağı konusunda büyük endişelerimiz var. 6 gün bu şehirleri ayağa kaldıracak.Özellikle Hatay’daki yeni yapı stokunda önemli bir yıkım söz konusu.”Stoktaki büyük yıkımı gözlemledik. Yaptığımız incelemelerde deprem bölgelerinde şehirleşme ve yapılaşmaya yönelik uyarılarımızın dikkate alınmadığını, imar planlarının hazırlanması aşamasında jeolojik ve zemin etüt çalışmalarının da eksik olduğunu tespit ettik.”
Karakuş Candan, son imar affında binanın dayanıklı olup olmamasının malikine atfedilen yaklaşıma da dikkat çekerek, tüm denetim işlemlerinin kamu tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.
Mimarlar Odası heyeti, Gaziantep Nurdağı ve İslahiye’de incelemelerine devam ediyor.
BAKANLIĞA UYARI: “TARİHİ YAPILARIN TAŞLARINA SÜRÜLMEYİN, KURAL OLARAK SANMAYIN”
Ayrıca sosyal medya hesabından bölgedeki tarihi yapıların fotoğraflarını paylaşan Karakuş Candan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı; “Deprem bölgesinde yıkılan tarihi yapıların taşları moloz değildir, moloz olarak düşünmeyin. Onarım sürecinde her bir taş kullanılır. Özel önem verilmelidir” dedi.
golbasiajans.com.tr