Tezgah Sesleri Yarım Asır Sonra İznik’te Yankılanıyor
İznik Belediyesi, “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 28. belgeselinde İznik’in Derbent İlçesi’nde dokuma ustası olan Hasibe Çiçek’in (61) hayatını ve mesleğini ele aldı.
İznik Belediyesi’nin “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında unutulmaya yüz tutan el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı geride bırakmış kişilerin yaşamları belgelenmeye devam ediyor. Birim. Bu kapsamda İznik’in Derbent İlçesi’nde yarım asır önce sona eren dokumacılığın İznik Belediyesi’nin girişimleriyle yeniden hayata döndürülmesinin ardından dokumacılık yeniden başladı.
1962 yılında İznik’in Derbent İlçesi’nde dünyaya gelen Hasibe Çiçek, dokumaya küçük yaşlarda annesiyle başladı. Selanik göçmeni olan Derbentliler o yıllarda ihtiyaç duydukları her şeyi dokumadan kendi kendilerine dokuyarak yapmışlardır. Yarım asır önce sona eren dokumacılık bugün Derbent’te yeniden başlamıştır.
“DERBENT DOKUMA KADINLARIMIZA GELİR SAĞLIYOR”
Derbent Dokumacılığın canlanmasının kendisinin hayali olduğunu belirten Hasibe Çiçek (61), “Çocukluk ve gençlik yıllarımızda dokumacılık bitince çok üzüldük. Onu yeniden canlandırmak her zaman hayalimizdir. Bu hayali gerçekleştirmemizde bize en büyük destek belediyemizden geldi. Bugün kadınlarımız burada dokudukları eserlerle ailelerine gelir sağlıyor. Derbent Dokuma Atölyemizin kurulmasında emeği geçen Belediye Başkanımız Kağan Mehmet Usta’ya, SS İznik Kadın Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Lideri Zeliha Pest’e, Bursa Büyükşehir Belediyesi Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi Sorumlusu Mehmet Ünal’a ve tanıştırdığınız için size.” dedi.
İznik Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından hayata geçirilen “Yaşayan İznik Hazineleri” belgesellerinin ilki, 75 yaşındaki namlu ustası merhum İsmail Alkış ile gerçekleştirildi. İkinci belgesel, İznik’in Küçüklü Mahallesi’nde oturan ve 20 yıldır bastonla uğraşan Şükrü Kaya ile çekildi. Üçüncü belgeselde dünyaca ünlü Müşküle Oyaları, dördüncü belgeselde 62 yıldır pannier sanatıyla uğraşan Hakkı Ateş (76), beşinci belgeselde ise dokumacılık sanatını icra eden İsmet Acar (75) yer alıyor. 63 yıldır terzilik, altıncı belgeseli İznik’in Tacir Mahallesi’nde 50 yıldır Kızgın Demir Ustalığı yapımını yapan Necip Saraç (62) ile yedinci belgesel, yünle uğraşan Süleyman Ferik (84) ile on birinci belgesel 70 yıllık meslek, on ikinci belgesel 50 yıllık soba ustası Mehmet Topçu (72), on üçüncü belgesel Ahşap Ustası Servet Bağcı (63), on dördüncü belgesel Yarım Asırlık Bisiklet Tamiri ile On beşinci belgesel ustası Ahmet Aşık (65) yarım asırlık terzi ustası Ahmet Turhan (68) ve yarım asırlık matbaa ustası Ramiz Pancar ile on altıncı belgesel (75) İznikspor’un efsane futbolcusu Kaptan İsmail Hakkı Çelik (69) ve on sekizinci belgeseli elektrikçi Mehmet Potur (72) ile on dokuzuncu belgeseli yarım asırlık taş ustası Mehmet Arslan (76) ve yirminci belgeseli İznikspor’un efsane futbolcusu Mehmet Arslan’ın (76) on yedinci belgeseli ve anahtar yapımının yirminci belgeseli. otuz sekiz yıl ve çilingir Kadir Kardaş (64) ve kırk üç yıldır tamirci olan Recep Aksu (65) ile yirmi birinci belgesel, Recep Altın (69) ile yirmi ikinci belgesel, elli yedi yıldır berberlik yapan ve yirmi üçüncü belgeseli elli iki yıldır ziraat aletleri ustası olan Cemalettin. Elli üç yıldır marangozluk yapan Değirmenci (75) ve İsmail Güneş (78) ile yirmi dördüncü belgesel, yarım asırdır esnaflık yapan Kemal Yazan (85) ile yirmi beşinci belgesel, yarım asırlık traktör ustası Mehmet Eren (65) ile yirmi altıncı belgesel ve bir yıldır seyyar ve sıradan bakkallık yapan kırk Nurettin Dişli (58) ile yirmi yedinci belgesel ve Derbent Dokuma Ustası Hasibe Çiçek (61) ile yirmi sekizinci belgesel.
Yaşayan İznik Hazineleri projesi önümüzdeki dönemde de ustaları ekranlara yansıtmaya devam edecek.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
cayeliajans.com.tr